Op verzoek van Inloophuis Sint Marten-Klarendal-Spoorhoek ontwikkelt het Wijkatelier hedendaagse relikwie-kistjes. Onderwerp van de kistjes: het leven van de wijk en haar mensen; een kunstzinnig eerbetoon aan de wijk en haar gebruikers, gemaakt door, voor en met mensen uit de wijk. In december van dit jaar worden de kistjes aangeboden aan het Inloophuis.
Daarom verzamelt het Wijkatelier nu beelden en verhalen van de mensen uit de wijk, die worden verwerkt in de kistjes, kleine theaters van herinnering. Tot het met 15 oktober werken we aan het eerste kistje, dat als thema heeft: HUIS EN DIER.
De hele wijk in een kistje
Stel je voor: je zit met elkaar om een tafel, of op een tuinbank, of aan de bar, en je praat met elkaar over de dingen die je tegenkomt in het leven. Liefde en verlies, verdriet en blijdschap, geboorte en dood. De geschiedenis van de wijk. Verhalen over mensen die niet meer bij ons zijn. Goeie grappen. Een ergernis. Een verzoening. Kortom: het soort gesprekken dat we ook in het Wijkatelier voeren als we aan het werk zijn. Stel je nu eens voor dat zo’n gesprek wordt omgetoverd in een kunstwerk. (Je hoeft er nog niets bij te zien – maar misschien kan je er wel iets bij voelen?)
Voor wijkweg/levenspad gaan we onze eigen kleine theaters van herinnering maken. We werken met acht verschillende levensthema’s. We verzamelen voorwerpen, foto’s, tekeningen, krantenknipsels, stukjes zelfgeschreven of gevonden tekst en verwerken dit in een serie kistjes. Door beelden en gedachten op een bepaalde manier samen te voegen en te presenteren in een kistje ontstaat er een miniatuurwereld; een magisch verhaal. Religieuze relikwieën zijn soms niet meer dan een lapje stof of een stukje bot. Door ze te presenteren in mooi versierde kistjes wordt de bijzondere betekenis van het relikwie benadrukt.
Kleine dingen kunnen een grote betekenis met zich meedragen; dat ene bioscoopkaartje van die film die je altijd bij is gebleven of het gevonden boodschappenlijstje van een onbekende met dat prachtige handschrift. Tijdens wijkweg/levenspad gaan we aan de slag met deze kleine schatten. Ook gaan we zelf tekenen, collages maken en bijvoorbeeld schrijven tijdens een Wijkatelier. Maar om aan een relikwie-kistje bij te dragen, hoeft dat niet!
De hele wereld past in een kistje; er is dus genoeg ruimte voor ieder om zijn of haar eigen draai te geven aan dit project.
Oproep: van een afstand mee doen
Heb jij tekeningen, voorwerpen, foto’s, krantenknipsels, stukjes zelfgeschreven of gevonden tekst en verhalen over dieren en hun huisje? Doe ons een groot plezier en stuur een mailtje naar: beer@solavirtute.nl Je kan je beelden/teksten digitaal meesturen, of in de mail aangeven dat je wil overleggen over de wijze waarop je je beelden en teksten het beste aanbiedt.
Voorbeelden van dingen die je kan sturen: een portret van je huisdier; tekeningen (of foto’s) van de vogelhuisjes in de straat; een gefantaseerd huis voor de dieren in de wijk; een bijzonder verhaal over je hond (of kat of muis of koe). Ga zo maar door.
Beeldenfabriek Pak Die Kans!
Wijkweg/Levenspad is een samenwerking tussen het Wijkatelier – gratis lessen in het maken van kunst en daarmee het beste in jezelf ontdekken – en Beeldenfabriek Pak Die Kans! Dat zijn Petra Bouwens, Mirka Farabegoli en Beer Liedmeier. Het relikwie-kistje Huis en Dier wordt ontwikkeld onder leiding van Juf Mirka. Vanaf 15 oktober is het tweede kistje aan de beurt. We vertellen nog niet welk thema dat gaat krijgen, maar wel dat dat het kistje is waar Juf Petra de besluiten over neemt.
Dat betekent ook dat je op de vaste donderdagavonden van het Wijkatelier (zie ook facebook.com/wijkatelier) soms Juf Mirka en/of Juf Petra kunt aantreffen. En Juf Beer natuurlijk… en áltijd conform corona regels. Maar iedereen kan vanaf huis of waar je maar bent, in zijn eigen tijd meedoen om een bijdrage te leveren aan een relikwie-kistje: de hele wereld past in een kistje – er is dus genoeg ruimte voor ieder om zijn of haar eigen draai te geven aan dit project.
Interesse? Vragen? Meedoen? Stuur een mailtje naar beer@solavirtute.nl
Beeld © Mirka Farabegoli
De Amerikaanse kunstenaar Joseph Cornell (1903-1972) was een verwoed verzamelaar. Alles kon hij gebruiken en alles bewaarde hij voor zijn heel bijzondere kijkdozen. Van fossielen, kevers en vlinders tot horlogeveren, kurken, wijnglazen en foto’s. Hij struinde de rommelwinkeltjes en rommelmarkten in New York af op zoek naar voorwerpen voor zijn, zoals hij het noemde ‘shadow boxes’ of kleine theaters van herinneringen. Ook plukte hij voorwerpen van straat.
Joseph Cornell had gevoel voor verhoudingen, hij had een eindeloze fantasie en dat is heel goed te zien aan zijn tafereeltjes in dozen. Zelf noemde hij het weleens ‘kinderspeelgoed’. Het heeft niets met poppenhuizen te maken maar het is wel heel inspirerend om te zien hoe zo’n groot kunstenaar zijn dromen en herinneringen vastlegde in een verdiept schilderijtje of doosje. Poppenhuizen- en miniaturenliefhebbers leggen hun gevoel ook in hun huizen, kamers of kleine wandkastjes. (bron: wikipedia)